Breakdance

14Jan - by admin - 0 - In

Breakdance er en type dans som ble skapt i New York på begynnelsen av 1970-tallet. Dette er en danseform som har vokst seg veldig populær, og den blir ofte vist i musikkvideoer og i dansekonkurranser.

Breakdance startet som en dansesjanger i undergrunnsmiljøet i Bronx i New York. Breakdance var her en stor del av hiphopkulturen, som også innebar rap og graffiti. Breakdance kalles også breaking, b-boying eller b-grilling. Breakdance kjennetegnes ved den frie bruken av både akrobatiske bevegelser, som spinning på hodet, hendene og ryggen, og rytmiske arm- og beinbevegelser til musikken.

Det finnes fire kategorier innenfor breakdance. Disse kategoriene er «power moves» som inkluderer vindmølle, tomas og airtrax, «freezes», der du bruker bevegelser som chair og armchair, «stylemoves» som er stilbevegelser, og hånd- og beinbevegelser som blir kalt «toprock» og «downrock». Mange av bevegelsene kommer fra gymnastikk eller kung fu.

Breakdance hadde sin storhetstid på 1980-tallet, ettersom dansestilen hadde utviklet seg igjennom 70- og 80-tallet i de største byene i Amerika. Nå i dag er breakdance blitt innlemmet i popkulturen, og grunnen til dette er at hiphopmusikk har blitt en av popens yndlingssjangre.

Breakdance

Konkurranser

Breakdansere danser med breakbeats. Hvor god du er til å danse, blir bestemt ut fra hvor vanskelige bevegelser du gjør. Innenfor breakdance er konkurranser en viktig del av kulturen. Disse konkurransene fant i utgangspunktet sted på gatehjørner i New York. Den dag i dag foregår de i organiserte former, der dansere fra hele verden møtes og kjemper om å bli den beste danseren.

Den største breakdancekonkurransen i verden er Battle of the Year (BOTY). Denne konkurransen har flere forskjellige kategorier. Breakdansere kaller disse konkurransene for «battles». En «battle» kan enten være en person mot en annen, det kan være lag som kjemper mot hverandre, eller det kan også være fremvisninger der danserne viser innøvde koreografier.